Identifiering av kalkbarrskogar
Identifiering av kalkbarrskogar
SYFTE
Fältbaserad utbildning om kalkbarrskogar, dess kännetecken och naturvärden.
Utbildningen består av en introduktion till den regionala ansvarsnaturtypen kalkbarrskog och skapar förutsättningar att göra grundläggande naturvärdesbedömningar av kalkbarrskogar. Syftet är också att ge deltagarna kunskap om kalkbarrskogarnas ekologi och biologiska mångfald. Naturvärdesbedömningens syfte är att identifiera områdens förutsättningar för biologisk mångfald och skapa underlag för planering av åtgärder eller avsättningar.
BESKRIVNING
Utbildningen är en kortfattad grundutbildning i naturvärdesbedömning av kalkbarrskogar och sker i samarbete med Länsstyrelsen Jämtland. På hösten är det framför allt marksvampar som kan vara avgörande för naturvärdesbedömningen medan det under andra delar av fältsäsongen är skogliga strukturer och kalkgynnade kärlväxter och i vissa fall mossor och lavar som kan användas. Utbildningen är planerad till senare delen av sommaren så att vissa marksvampar förhoppningsvis börjat komma fram, men fokus kommer ligga på identifiering av de andra typiska kännetecknen. I kursen ingår bland annat följande:
· Skogsstyrelsens och Länsstyrelsens metod och checklista för naturvärdesbedömning av kalkbarrskogar.
· Naturvårdsarter och indikatorsarter i kalkbarrskogar.
· Hur topografi och markförhållanden kan påverka art- och biotopvärden i kalkbarrskogar.
· Fuktighetsgradienter och hydrologi.
· Bördighet och växttäcke.
· Trädskiktets sammansättning och karaktär.
· Skogshistoria.
Villkor
Utbildningen är öppen för anmälningar så länge det finns platser kvar. Avbokning av utbildning ska ske senast två veckor innan startdatum.
Villkoren för våra öppna utbildningar finns här Allmänna villkor