SYN Natur- och kulturhänsyn - Naturvärdesbedömning grundkurs, Asa Lammhult
Grundläggande naturvärdesbedömning
För att driva ett certifierat skogsbruk krävs det specifika kunskaper om hur hänsyn ska tas till natur-, kultur- och sociala miljöer. Med den här utbildningen får du de kunskaper du behöver för att praktiskt och teoretiskt kunna leva upp till de krav som ställs.
Kursen innefattar genomgång av och träning i att använda dagens dominerande metod för naturvärdesbedömning, baserad på Skogsstyrelsens och certifieringens kravnivåer. Det ingår teoretiska genomgångar och övningar i fält som ger deltagarna möjlighet att kalibrera sig i olika typer av biotoper. Naturvärdesbedömningens syfte är att identifiera områdens förutsättningar för biologisk mångfald och skapa underlag för planering av åtgärder eller avsättningar.
För att minimera risken för att värdefulla skogsbiotoper avverkas eller skadas av misstag är det viktigt att göra en naturvärdesbedömning före åtgärd. I PEFC:s och FSC:s skogsstandarder anges att all personal som utför skoglig planering ska ha kompetens att utföra naturvärdesbedömning och att detta skall göras före större skogliga åtgärder.
Utbildningen är främst riktad till dig som utför skoglig planering t. ex. traktplanering, skogsbruksplanläggning och skötselplaner.
Exempel på kursinnehåll:
- Topografi och markförhållanden
- Hydrologi
- Beståndsklimat
- Trädskiktets sammansättning och karaktär
- Träd med speciella egenskaper
- Olika former av död ved
- Växttäcke/bördighet
- Naturlig störningsdynamik
- Historiskt nyttjande
OMFATTNING
2 dagar i fält, inklusive praktiska övningar och ett slutligt praktiskt test.
FÖRKUNSKAPER
Skoglig yrkeserfarenhet och kunskaper motsvarande SYN-kursen Natur- och kulturhänsyn.
UTBILDNINGSMATERIAL
Ingår, liksom fika och lunch.
Villkor
Utbildningen är öppen för anmälningar så länge det finns platser kvar. Avbokning av utbildning ska ske senast två veckor innan startdatum.
Villkoren för våra öppna utbildningar finns här Allmänna villkor